Beleef de Scratchdagen, als LVSL-er

Zo, de scratchdagen zijn weer geweest. Het was weer leuk, spannend en gezellig. Het begon met de spullen ophalen en lossen in de kerk. Daar werd overleg gepleegd wie wat ging doen. Ondergetekende moest zorg dragen voor de audio bedrading samen met een maatje. Ook moesten we de aansluitingen van de koptelefoons verzorgen. Anderen moesten weer zorgen voor de video bedrading. Toen “alles” lag, was het ongeveer tijd voor de lunch. De optimisten onder ons zeiden dat alles klaar was. De draden waren aangelegd. Ja, dat wel, maar dan werkt het nog niet, zei ik. De audio moest nog aangesloten worden aan de verdeelkast. De video ook nog helemaal aangesloten en de camera’s geplaatst. Verrassing, we hadden een andere audio verdeelkast als verleden jaar. Had ik daar nou een tekening voor gemaakt? Dus maar aangesloten hoe we dachten dat het moest.

Toen de statieven maar geplaatst, en de camera’s aangesloten. Daar bovenop de kleine monitoren. Aansluiten en draaien maar. Ja, mooi niet. Camera 4 liet een dubbel beeld zien op de kleine monitor bovenop de camera. Wat is dat nou weer. André er bij, hoe kan dat nou? Jan Sloos er bij. Hé, zei Jan, vreemd. Denk denk. Moet een kabel defect zijn. Jan aan de gang. Komt hij een kabel tegen die halverwege stopte, niet uitgerold. Aansluiten dan die hap. En perfect.

Dan het geluid. Geen geluid door de koptelefoons. Hoe komt dat nou? Ga maar weer beginnen. Ook een kabel stuk zeker. Bij het verdeelhaspel de stekers er uit getrokken en er weer in. Naar de verdeelkast. Daar hing nog een Stekker los. Ook die er in gestoken met een verloopje, anders past het niet. Terug naar de camera. Ho, er mist nog een geluidskabel tussen camera 4 en 5. Maar dan moet toch minstens 1 camera geluid hebben. Kabel er tussen. Ja gelukkig, het lampje van het geluidskastje begon opgewekt tegen me te knipperen. Koptelefoon op. Ja, geluid. 

Alle camera’s goed. Toen viel het beeld weg van camera 3. Daar weer een heel nieuwe draad getrokken. Ook weer beeld. Toen die monitor nog uit. Weer een gevecht met die monitor hebben we ook gewonnen. Daarna eten bij La Bota. De mensen daar kennen ons onderhand al. Was ook weer gezellig.

De andere dag proefdraaien. En weer een gevecht met een camera die er geen zin in had. Maar met zoveel man/vrouw om hem heen stribbelde hij niet meer tegen en deed zijn werk waarvoor hij was ingehuurd. Het ging allemaal voorspoedig, op wat kleine strubbelingen na.

Het scherpstellen, hé niet bewegen, je staat vast, of een camera die een beetje moe was en zoetjes voorover zakte. Die in de pauze maar met een tang vastgezet. Het liep perfect. Toen kwam de reformatorische omroep filmen. Ze gingen pontificaal midden voor onze camera’s staan. Als het goed is, en dat is het, heeft onze Arie Druif die mensen daarop aangesproken.

Ineens was daar weer paniek. Marga achter camera 3 had opeens geen beeld meer vanaf haar camera. Ga maar beginnen waar moet je zoeken. Toon werd er heen gedirigeerd. Van alles geprobeerd en gedaan. Die lui van de reformatorische omroep hadden alle goten geopend en hun kabels bovenop de onze gegooid. Waarschijnlijk is er toen iets gebeurd met een kabel van ons. Hij kwam niet meer met beeld. Na afloop maar kijken of we het kunnen vinden. Gelukkig hoefde dat niet, want toen de omroep stopte en de kabels loshaalde, had Marga weer beeld. Maar wel de rest van de avond een camera minder.

Improviseren voor André. Hij deed het goed. Het vervolg ging perfect. De zondag brak al weer heel snel aan en dat is dan alweer de laatste dag. Na de pauze hoefden wij niet meer te filmen en konden de camera’s worden opgeborgen. Na de pauze werd er een film vertoond tijdens de uitvoering. Na afloop kon de boel weer opgeruimd worden.

Het “leukste” is om de kabels op te rollen op de haspels. Ze liggen in de goten in strengen, maar als je er maar een beetje aan durft te trekken, krijg je één grote kluwen en rol die maar eens op. Ik heb al eens gedacht om ze maar in een plastic vuilniszak te stoppen. Vreemd genoeg was Pim het hier niet mee eens. Het werd weer een gevecht met de kabels en zoals verwacht de LVSL overwon.

Om 12.00 uur zat alles in de huurwagen en was alles voor Pim, die ook voor de maandag een paar mannetjes had geregeld om die wagen weer leeg en in zijn stal te krijgen.

Mensen ik heb genoten van de scratchdagen en hoop jullie ook. Bedankt en volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn.

Dick van der Geer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)