Verslag van de NOVA voorverkiezing 09-02-2015

Voor een halfvolle zaal met voornamelijk LVSL Plus leden, (boven was een drukbezochte beginners cursus door Toon Verhoeven), werden films beoordeeld door de rijdende NOVA jury, bestaande uit Arie Heerkens, Jan de Bloois en Jilles Koopman. Deze Nova jury beoordeelt films en geeft een punten waardering.

Bij een puntentotaal boven de 225 krijgt de film zonder tussenkomst van de selectiecommissie een nominatie voor het regiofestival ZH 12. Films met een waardering tussen 204 en 225 punten, worden beoordeeld door de selectiecommissie, die een nominatie kan verlenen.

Van de negen aangeboden films hadden er al zes meegedaan aan voorkeuze voor Cinefleur:

  1. Vergeten Zielen;
  2. Op Eigen Kracht;
  3. Scratchdagen Leiden;
  4. Bakkertje Milo;
  5. Weg van IJsland;
  6. Herbegrafenis;

Deze films zijn uitgebreid beschreven in het verslag van Wout de Bruijne op 19 December 2014

De overige 3 films waren:

  1. LVSL op Locatie een film van Joop Mosterd e.a. over de werkzaamheden van de LVSL voor en tijdens de Scratch dagen.
  2. Weg van IJsland een vakantie film van Marion Smit met de auto door IJsland.
  3. Voor Thea Een kort Pauze filmpje van Hennie Hartevelt.

De hoogste notering en direct genomineerd voor het regiofestival ZH 12 was de film 'Vergeten Zielen” met 233 punten, proficiat.
De volgende films worden met punten gehonoreerd.
Op eigen kracht 217 punten;
Scratchdagen Leiden 213 punten;
Bakkertje Milo 208 punten;

Hieronder volgt in een summiere samenvatting met kernwoorden uitgesproken door de jury, na een volgens hen moeilijk beraad van 45 minuten.

Vergeten Zielen van Else van Laere e.a.
Een goede gevoelige film met mooie overgangen die vloeiend in elkaar overgingen en waarin de kijker werd betrokken. De jury was unaniem lovend. Op Eigen Kracht van Joop Mosterd e.a. Zeer passende titel en een goede voice-over; goede afwisselingen. De accordeon muziek in de galerie was niet optimaal gemonteerd. Kortom een boeiende film, zeer geschikt voor de doelgroep maar wellicht te ingewikkeld voor het grote publiek, dacht de jury.

Scratchdagen Leiden van Joop Mosterd e.a.
Een goede film die het gebeuren van de Scratchdagen zeer goed in beeld brengt. De jury merkte op als minpunt dat het geluid mono en soms wat overstuurd klonk. Tijdens de discussie hierover bleek dat de geluidsboxen in de zaal verkeerd stonden opgesteld cq waren aangesloten.

Bakkertje Milo van Anneke van Rooyen
Een leuke vooral originele film. De Go Pro opnamen gaven een speels effect. Het begin was beter dan het einde Er zat geen opbouw in de shots, ieder shot stond op zichzelf, een voorbeeld van een goede opbouw van shots was te zien in de film Verloren Zielen. Zo gaf de jury aan.

Weg van IJsland van Marion Smit
Een mooi reisverslag met fraaie beelden. De muziek keuze uit Easy Rider vonden ze niet passend omdat het als eerste een te bekend nummer is en ten tweede over motorrijders gaat. Bij aanvang van de film hoor je motorengeluid en dan zie je een auto. Het advies: monteer er muziek uit het land onder bv. Mezzo Forte. (een band uit IJsland).

Herbegrafenis van Henk Robberts e.a.
Afwisselend camera standpunten, verzorgd camerawerk goede intro, maar dit is het gebleven. Geen spanning, de historische figuren droegen moderne brillen en een hengelmicrofoon kwam in beeld. De kijker werd niet betrokken en meer informatie was gewenst.

LVSL op locatie van Joop Mosterd e.a.
Knappe montage en goed geluid, technisch oké. Maar te weinig muziek en weinig verhaal. Maar prachtig voor de leden van de LVSL. Olifanten poel van Marion Smit Leuke impressie, zeer vermakelijk en goede voice-over. Film heeft geen begin en het was niet duidelijk of de film voor kinderen of volwassenen is bedoeld.

Voor Thea van Hennie Harteveld
Een kort pauze filmpje zonder begin en einde, zoals Hennie aangaf. Fraaie kleurrijke beelden met prachtige close ups en mooie muziek.

Het was een vermakelijke avond met vele pauzes en lang wachten op het eindoordeel van de jury, waardoor de stemming wat melig maar wel gezellig werd. Net na elf uur werd de jury bedankt met de gebruikelijke flessen wijn en kregen de juryleden ieder een dvd van de Scratchfilm en de LVSL op Locatie. Deze dvd is een soort tweeluik, want de films vullen elkaar aan. En.... Anneke, we gaan ervoor,

Joop Mosterd

Nova-jury2Nova-jury3

NOVA jury 2015

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)