Verslag Cinefleur 2015

Bij de Haarlemse Smalfilm Liga (HSL) ging het ledental de laatste jaren dermate achteruit dat het voor hen niet meer mogelijk was om een Cinefleur Festival te organiseren. Dat is verschrikkelijk jammer omdat de HSL in het verleden juist bij dit festival altijd hoge ogen gooide.

Gelukkig is met Close-Up, dat ook uit Haarlem komt, een waardig opvolger gevonden. Met steun en expertise van oud-HSL’ers heeft Close-Up een succes gemaakt van het festival. De entourage was lekker bekend met “De Zoete Inval” in Haarlemmerliede. De techniek was uitstekend verzorgd en men had een zeer competente jury gevonden die een soms amusante samenvatting maakte van de vertoonde films.

De stemming op het festival is altijd amicaal omdat na zoveel jaren de mensen van de verschillende clubs elkaar hebben leren kennen. Je komt dan naast de één en dan naast een ander te zitten, maakt een praatje en, jawel, het jaar daarop kom je die persoon weer tegen. Leuk, herkenbaar en gezellig.

Er heerst altijd wel een beetje spanning want je bent elke keer weer benieuwd naar de inzendingen van de andere verenigingen en hoe je eigen vereniging het daartussen vanaf brengt. Tegenwoordig zitten we wat rustiger in de zaal omdat de LVSL het er de laatste jaren aardig vanaf brengt maar er zijn jaren geweest dat we ons uiterste best moesten doen om een beetje aan te haken. En dan zit je toch te schuiven op je stoel.

cinefleur2015 2De zaal was goed gevuld maar met opvallend weinig LVSL’ers. Zou dat de verdwijnende gezonde spanning zijn? Of komt die tanende belangstelling ergens anders vandaan? Geen idee eigenlijk maar de thuisblijvers hebben een paar leuke films gemist.

Zoals de film “Kroketje speciaal” met de humor van Aad van Polanen (NFVC). De film “Wildernis in Holland” (Alex Molin, AMFI ’66) die, in mijn ogen, niet onderdoet voor de bioscoopfilm “De nieuwe wildernis”. De film is natuurlijk veel en veel korter maar die professionals mogen er nog wel eens een keer naar kijken. Het verhaaltje is vergelijkbaar dun maar deze beelden waren in ieder geval allemaal haarscherp. Zo’n film als “Oostenrijk op de Veluwe” (Dick der Nederlanden, AMFI ’66) was voor iedereen een verrassing. De films van de LVSL kennen we natuurlijk wel maar “Auto-liefde roest niet” (Henk Westerhof, FVA) niet en dat was zo’n film waarop je je ogen uitkijkt.

De jury vond na afloop dat AMFI ’66 het beste had gepresteerd en dat de film “Scratch Muziekdagen 2014” van Joop Mosterd (LVSL) de beste film van het festival was. Daarmee kon iedereen het eens zijn.

Arie de Ridder

Bekijk de film 'Scratch Muziekdagen Leiden'.
M
eer foto's van Cinefleur 2015 zijn hier te bekijken.

cinefleur2015 1

artikel LD 05022015

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)