De Filmclub LVSL is voor actieve filmers, ongeacht haarkleur of geslacht!

Het Leidsch Dagblad heeft op maandag 26 januari 2015 het artikel: "Filmclub is voor grijze man” van Ton de Lange gepubliceerd. Een geargumenteerd verzoek tot rectificatie werd door Leidsch Dagblad genegeerd. Wij willen hier daarom graag wat kanttekeningen bij het genoemde artikel plaatsen.

De heer de Lange wekt met zijn artikel de indruk dat een filmclub alléén maar voor "grijze mannen" zou zijn. Dat veel filmclubs tanende zijn is helaas een gegeven. Echter juist die clubs met een actief bestuur doen het goed.

Wij willen onze filmclub, de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL), als voorbeeld stellen. Inderdaad hebben veel leden een hoge leeftijd, maar in de LVSL zijn ook veel jeugdigen en veel vrouwen, en allen met een gevarieerde haarkleur. Bovendien streven wij, evenals andere filmclubs, juist naar verjonging. Men zou door dat artikel daarom onterecht kunnen denken dat een filmclub daar geen toegang aan biedt.

De LVSL bestaat uit éénhonderd en zestien leden (116), waarvan circa 30 vrouwen. Dat bijna twee keer zo veel dan het totaal van zestig leden waaruit volgens de auteur de grootste filmclub zou bestaan. Juist omdat wij veel aan opleiding en cursussen doen, ook voor jong publiek, krijgen we regelmatig nieuwe leden. Sinds 1 januari van dit jaar hebben we 11 nieuwe leden mogen verwelkomen.

foto barWij hebben elke maandagavond een clubbijeenkomst met een vast programma. Dat bestaat uit filmbeoordeling, filmcursussen, thema avonden, computerworkshops voor filmmontage en filmwedstrijden. Afgelopen maandag, de 4e maandagavond van de maand, hielden we onze maandelijkse videomontage workshop avond. Er waren circa 80 leden die hieraan actief deelnamen.

We hebben zes verschillende workshops, voor zes verschillende montageprogramma’s van Pinnacle Studio tot Final Cut Pro X, in zes verschillende lokalen, met voor iedere workshop een ervaren en deskundige workshopleider. Vaak zijn dit mensen uit het (film en video)vak, die wij hiervoor inhuren.

De leden van onze club zijn vooral actieve filmers. Door hun gedrevenheid, creativiteit en inspanningen vallen ze met hun films soms ook in de prijzen. Zoals het afgelopen jaar toen twee leden van onze club prijzen wonnen in het NOVA filmfestival met de films ‘Lonely Boy’ en ‘Baby Blues’. Als gevolg daarvan zal de winnende film 'Lonely Boy' worden vertoond op het internationale filmfestival in St. Petersburg. Daar zijn we trots op en het zou het Leidsch Dagblad sieren als het daar wat meer aandacht aan zou besteden.

Juist door de inzet van een actief bestuur en vele commissieleden hebben wij nog steeds succes. De LVSL wil ook in de toekomst een gezonde club blijven voor actieve filmers, toegankelijk voor jeugdige leden en vrouwen.

Mede namens bestuur en commissies van de LVSL,

Pim Perquin

artikel LD 26012015

* klik voor vergroting

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)