Clubavond maandag 19 januari 2015

Zoals te doen gebruikelijk opent André de avond met enkele mededelingen, dit keer opgevrolijkt met een tuinkabouter voor Gerard. De mededelingen behelzen de aankondiging van de workshops op komende maandag 26 januari en een filmwedstrijd op de vijfde maandag van de maand maart. Gast voor deze avond is Hans Groenendijk (23-10-1980), eigenaar van het filmproductie-bedrijf Groener Gras Producties.

Zijn liefde voor film stamt uit zijn middebare school-tijd, toen hij met klasgenoten een film maakte. Na een studie communicatie in Amsterdam woonde hij een aantal jaren in Leiden, waar hij schrijvend journalist was voor het Leidsch Dagblad. Ook werkte hij als sportverslaggever voor de regionale omroep RNN7. Het filmproductiebedrijf GGP startte hij 7 jaar geleden.

De eerste twee jaar werkte hij als ZZP, maar vijf jaar geleden begon er een filmhype op gang te komen. Hans opende een echt kantoor en had zijn eerste stagiair. Heden ten dage is GGP gevestigd in Rotterdam en werken er vijf mensen. Die stroomversnelling begon met een film over het jongetje Sayed Abdullah Sulaiman uit Koeweit, een begenadigd voetballertje dat stage liep bij Feijenoord. Wij krijgen een aantal scènes te zien en verbazen ons er niet over dat GGP hiermee hoge ogen gooide.

Deze en enkele andere sportfilms baanden de weg naar het zogenaamde corporate werk. Als voorbeeld dient de film Pit 19, gemaakt voor Vopak, een tankopslagbedrijf in Rotterdam. We krijgen een indrukwekkende, snel gemonteerde 2 minutenfilm te zien, in vier draai-dagen gemaakt met een budget van €20000. Behalve de productie wordt ook de adviefunctie van GGP steeds belangrijker.

De reeds genoemde hype zorgt er voor dat veel bedrijven “iets met film” willen, maar niet weten wat. Als voorbeeld dient een film over tomatenteelt uit een educatieve serie “Ontmoet de teler”. Educatie is een nieuwe belangrijke poot van GGP. Er ontstaat contact met Proluder, dat theater maakt over communicatie. Van theater naar film is maar één stap en zo wordt het samenwerkingsverband Edudrama gevormd.

groenergras

Een film, gemaakt voor schoonmaakbedrijf CSU, over hoe om te gaan met ziekteverzuim, maakt duidelijk hoe de kruisbestuiving tussen GGP en Proluder werkt. Na de pauze houdt Hans een vurig pleidooi voor deelname aan het 48 Hour Film Project. In 2001 kwam Mark Ruppert op het idee binnen 48 uur “from scratch” een film te maken. Hij daagde collega filmmakers uit tot een competitie. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een wereldwijd evenement, waaraan in meer dan 120 steden deelgenomen kan worden. In Nederland waren dat aanvankelijk Amsterdam en Utrecht.

In 2009 won het team van Hans in Utrecht de juryprijs voor de beste film, een film die uiteidelijk zelfs in Cannes werd vertoond. Het was voor Hans aanleiding het project in 2012 ook naar Rotterdam te halen. Deelnemers werken soms alleen, maar meestal in teams. Het grootste team ooit bestond uit 300 personen en 22 paarden! In de film moet een voorwerp, een personnage en een zin verwerkt worden die voor alle teams gelijk zijn. Verder zijn er verschillende genres, die door loting worden toegewezen. Hoe het allemaal in zijn werk gaat werd duidelijk uit een “making of” die GGP in opdracht van RTV Rijnmond in 2014 in Rotterdam maakte.

Hans sluit zijn verhaal af met, opnieuw, een aansporing deel te nemen aan dit evenement. We kunnen van 21 t/m 28 augustus terecht in Rotterdam. Januari 2015.

Herbert de Bruijn

Foto's: Arie de Ridder

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)