Verslag filmanalyse 1 december 2014

Zoals te doen gebruikelijk opent voorzitter André de avond met enkele mededelingen.

 • Over twee weken worden candidaat Cinefleurfilms op hun merites beoordeeld. Zij moeten daarom uiterlijk komende maandag worden ingeleverd!
 • Toegangskaarten voor Cinefleur zijn verkrijgbaar bij Pim.
 • Volgende week acteert Steven Geldof boven en beneden.
 • Men kan zich per e-mail aanmelden voor het nieuwjaarsbuffet, bij voorkeur nog deze week.
 • Voor € 19,95 is Pim bereid je een DVD te overhandigen met de titel 175 jaar Spoorwegen.
 • Vrijdag 28 november verzorgde het Reportageteam boventitels bij een uitvoering van Ex Anima; goed voor de kas.
 • Voor zover van toepassing wordt men verzocht de LVSL geheugenstick in te leveren.

sinterhenkEn dan het doel van deze bijeenkomst: de filmanalyse. Door een storing in de communicatie tussen de PC van schrijver dezes en die van André, zal het verslag hiervan helaas niet volledig zijn. Er zijn zeven films ingeleverd.

 1. Boksgala van Hans Stauttener. Een reportage van een bokswedstrijd, gefilmd in zwart- wit. Eigenlijk is het het verhaal van een bokswedstrijd, verteld door één van de boksers en geïllustreerd met filmbeelden. Deze vorm betrekt de toeschouwer zeer sterk bij het gebeuren; het is soms alsof de zweetdruppels in je gezicht spatten. De film is goed en snel gemonteerd. Er is soms sprake van onscherpte, er zijn soms springers. Door de vaart en de hectiek van de beelden is dat geen enkel probleem. Een onderhoudende film!
 2. Buurtpreventie van Nico van Valderen. Of dit werkelijk de titel van de film is, is niet duidelijk. De openingstitel van de film luidt “Bewapenen of ontwapenen...” en ook die zegt weinig. Er is ook niet echt een verhaal, maar een serie beelden van mensen (volwassenen en kinderen) die in, pakweg, zeventiende eeuwse kledij in de weer zijn met “antiek” wapentuig en lange stokken bij wijze van lansen. De beelden zien er over het algemeen mooi uit. Wel zijn er erg veel totalen. André's advies: maak van deze serie mooie beelden een film door een iets andere montage en toevoeging van een voice- over en laat hem dan nog een keer zien.
 3. Modeshow van Hans Stauttener. Een reportage van een show van het House of Byfield in het Hilton hotel in Rotterdam. Een lastige klus. De enige mogelijkheid was filmen vanaf een vaste standplaats ergens naast de catwalk. Dat levert voornamelijk een serie beelden op van modellen die naar de camera toe lopen en direct daarna weer van de camera af lopen. Dat je daar in de montage toch nog iets van kunt maken, o.a. Door montage op het ritme van de life muziek en close-ups van kledingdetails verdient bewondering.
 4. Skûtsje “De twee Gebroeders” uit Drachten van Cees Landwier. Reportage van een doop- en vaardag. Deze aankondiging van de film zet je een moment op het verkeerde been. De film blijkt te gaan over een dagje spelevaren met modelboten van de Haagse Model Boten Club. Er worden vier nieuwe (prachtige) modellen van skûtsjes gedoopt en vervolgens worden er wedstrijden gevaren. De dames en heren amuseren zich uitstekend en daarvan hadden we graag wat meer beelden gezien, tussen die van de varende boten en de dobberende eenden. Die beelden zijn overigens rustig en scherp en meestal goed gekadreerd. De titels in grote rode letters boven de beelden, zijn te veel aanwezig. Voor buitenstaanders is de film wat te lang, voor de doelgroep waarschijnlijk nog lang niet lang genoeg.
 5. Cruise van Dick Brouwer. Een reportage van een Aziëcruise met de M.S. Volendam van Hong Kong naar Vietnam. Goede beelden, veelal van statief. Relevante informatie per voiceover. De muziek is over het algemeen goed gekozen, maar soms zijn er te abrupte volume overgangen. André adviseert te monteren op de maat of het ritme van de muziek.
 6. Pietendorp van Gerard Timmers. Een aanstekelijke reportage van een Sinterklaasactie in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een heel dorp vol echt zwarte pieten, waar kinderen konden deelnemen aan de meest uiteenlopende activiteiten, tot aan het wassen van pietenkleren toe. Een genot voor de kinderen, een genot om naar te kijken. Vaak actief, dynamisch gefilmd, goede standpunten, leuke doorkijkjes, goed commentaar.
 7. LVSL Scratch. Gefilmd door velen, gemonteerd door Joop Mosterd, en hoe! Een reportage van de activiteiten van het reportageteam rond de jaarlijkse scratchdagen in de Pieterskerk. Heel informatief, goed gefilmd en welhaast perfect gemonteerd. Hier viel veel van te leren.

Herbert de Bruijn

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)