Heb jij al een leuk Sinterklaas cadeau?

Ik heb een leuk idee, geef eens een "filmisch" cadeau, een DVD. Maar welke? Kees van den Burg, de workshopleider voor de groep Adobe, heeft een DVD samengesteld met als titel: 175 Jaar Spoor. Kees heeft, samen met zijn vrouw Adrie, een videoproductiebedrijf, dat zich speciaal bezig houdt met het maken van video’s over treinen. Deze video “175 jaar treinen” is door Kees gemaakt ter gelegenheid van 175 jaar spoor in Nederland. Op de 4 video’s, keurig verpakt in een fraaie box (zie afbeelding) kost 19,95 euro en is te koop bij de LVSL -receptie. Kunnen we ook eens kijken naar het fraaie montagewerk van Kees en zien hoe hij oude “nostalgische” beelden weet te combineren met nieuwe, door hemzelf opgenomen beelden. Een interessant document.

175jaar spoorDe 4 DVD-box 175 Jaar Spoor“175 Jaar spoorwegen in Nederland” toont u de geschiedenis van het spoorwegnet in Nederland aan de hand van oude en nieuwe opnamen. Van de opening van de Oude Lijn in 1839 tot nostalgie die nog steeds terug te vinden is op het huidige spoor. In 1839 reed de eerste trein over de Oude Lijn van Amsterdam naar Haarlem. U ziet hoe deze lijn zich sinds de opening volop heeft ontwikkeld en welke rol Nederlandse technici, met name Spoorwegpionier en ingenieus ingenieur Frederik Willem Conrad, daarin gespeeld hebben. Er is ook ruim aandacht voor verdwenen en vervangen facetten bij het spoor: overwegwachters, seinhuizen, mechanische beveiligingen, bruggen zoals de Hembrug, speciale transporten zoals kolen-, bieten- en posttreinen en nog veel meer.

Gelukkig is er ook veel nostalgie bewaard gebleven op het spoor. Zo ziet u bijvoorbeeld beelden van station Valkenburg, het oudste station van Nederland dat nog steeds in gebruik is, en allerlei behouden materieel zoals de Hondekop, de Kameel, de Arend en beroemde treinstellen uit de jaren ’40. Daarnaast is er ook aandacht voor het 150-jarig jubileum van de spoorwegen in 1989 en voor het 60-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) in 1991. De dvd-box 175 Jaar Spoor neemt u in vogelvlucht mee door 175 jaar spoorwegen in Nederland. Een enerverende reis, op en rondom het Nederlandse spoor!

DVD1:
Deel 1 - F.W. Conrad, spoorwegpionier
Deel 2 - NS en de anderen

DVD2:
Deel 3 - Vervangen en verdwenen
Deel 4 - Nostalgie rond het spoor

Bonus:
DVD 3 - Treinen door de Tijd
DVD 4 - Stoom '91

Duur: ca. 210 min. Taal: Nederlands. Geluid: AC3 2.0. Systeem: PAL - Genre: Documentaire © 2014 van den Burg beeldproducties - NostalgieNet BV.

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)