LVSL te gast bij Film- en Videogroep Rijnmond

Op woensdagavond 12 november 2014 was er een delegatie van de LVSL (Leidse Video en Smalfilm Liga) op uitnodiging aanwezig. De delegatie bestond uit: Arie de Ridder, Dick Brouwer en Marion Smit. De voorzitter van de LVSL, André van der Tuijn, was vanwege ziekte verhinderd.

 

logo rijnmondDe avond werd geopend door Dirk de Cocq, voorzitter van de Film- en Videogroep Rijnmond te Spijkenisse. Hij heette de bezoekers welkom en introduceerde kort het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de filmgroep. Daarna gaf hij het woord aan Arie de Ridder, de presentator voor de LVSL, die op zijn beurt de LVSL introduceerde.

Aanvankelijk werd door de afwezigheid van André van der Tuijn aangenomen dat er geen programma voor de te vertonen films was. Tegen de pauze werd dat wel gevonden, maar waren er al films door improvisatie getoond en werd daar na de pauze mee doorgegaan.

Er werden verschillende soorten films vertoond, zoals speelfilms, documentaires/reportages, reis-/vakantiefilms, grappige films en een 1-minuut-film. Iedereen bleef van begin tot eind geïnteresseerd kijken.

De vertoonde films waren:

 • Wie is de LVSL – Perquin e.a.
 • Sjaan geen Jeanette – Paul Ligtvoet e.a.
 • Baby Blues – Else van Laere
 • De Biecht – Henk Robbers, Wout de Bruijne en Toon Verhoeven
 • Inle Meer – André van der Tuijn
 • Herfstsonate – Peter Versluys
 • Spiegels van het Groene Hart – Peter Versluys
 • Mystiek Peru – Dick Brouwer
 • Schaapsherder in de Randstad – Peter Meijer & Ton Bal
 • Lonely Boy – Hennie Hartevelt
 • Sterrenwacht Heliometer Toren – Marga en Lambert Swaans & Marion Smit
 • In de nacht betrapt – Michaël de Bruin

Bij iedere film gaf Arie de Ridder een toelichting voordat deze getoond werd. Zoals dat de LVSL elke 5 jaar een nieuwe clubfilm maakt. De eerste film van deze avond toonde beelden van het ontstaan van de LVSL, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht.

Tussendoor vertelde Arie ook dat de LVSL binnen de club verschillende niveaus kent om aan de wensen van ieder clublid tegemoet te kunnen komen. Zo is er een Beginners- en een Plus-niveau. Op het Plus-niveau worden hogere eisen gesteld en willen de leden ook aan NOVA activiteiten meedoen.

De LVSL heeft elke maandagavond clubavond en draait een vast programma tijdens deze avonden. De 1e maandag van de maand leveren de leden films in voor tips. De 2e maandag van de maand is een Plus-avond. De 3e maandag van de maand zijn er gastsprekers. De 4e maandag van de maand is er aandacht voor montage met gebruik van verschillende programma's. Tweemaal per jaar is er een 5e maandag en dan is het een wedstrijdavond. Voor dit alles bedraagt de contributie € 65,00 euro per jaar tegen een ledenbestand van tussen de 100 en 120 leden. De top was ooit een ledenbestand van 140 leden.

Verder vormt de LVSL samen met vier andere clubs uit de omgeving de organisatie van Cinefleur. De werkwijze is dat als één van de clubs de organisatie van het festival doet, de andere clubs de films aanleveren die maximaal 2 jaar oud mogen zijn.

Als er vragen waren, werden die beantwoord door Arie. Soms aangevuld door Dick of Marion. Er was een goede interactie en voor alle leden van de filmgroep Rijnmond was de avond niet alleen leerzaam, maar ook gezellig en zeker voor herhaling vatbaar. Het is altijd leuk en inspirerend om werk van collega-filmers te zien.

Dirk de Cocq van filmgroep Rijnmond besloot de avond door Arie, Dick en Marion te bedanken voor hun aanwezigheid.

Dit verslag is opgesteld door Wilma van Zwietering, bestuurslid Film- en Videogroep Rijnmond te Spijkenisse. 5

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)