Verslag clubavond 17 november 2014

De voorzitter opent de vergadering om 20.01 uur. Mededelingen van de voorzitter Volgende week is het de maandag van de workshops. Cinefleur zal plaatsvinden in Haarlem op 1 februari en verzorgd worden door Close-Up. Locatie De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183 Haarlemmerliede. De kaarten kosten in de voorverkoop € 7,= en aan de zaal € 8,=.

Pim Perquin heeft zijn camera uitgeleend. Nu ontbreekt de voeding. Een ieder, die de camera van Pim geleend heeft, wordt verzocht nauwkeurig na te gaan, of hij niet toevallig de voeding heeft. Is dat het geval, dan graag aan Pim teruggeven.

john schleipen2De voorzitter introduceert dhr John Schleipen, die een inleiding zal houden over MUZIEK.

Dhr Schleipen neemt zich voor om de volgende onderwerpen te behandelen: Muziek, muziekkeuze, zelf thuis muziek maken en rechten Voor een filmpje voor het internet maakt kwaliteit van de muziek niet veel uit, maar voor een film voor een bedrijf ligt dat anders. Vaak wordt een mooie film begeleid met een niet passende muziekstuk. Een advies is, om lid te worden van Sonicfire. Dat programma maakt het eenvoudig om exact passende muziek voor een film samen te stellen. Als voorbeeld wordt getoond een clip voor het Metropole-orkest, waarbij een animatiefilm op een bestaand muziekstuk gemaakt moest worden. De film moet kloppen met de (variërende) maatsoort van de muziek en gelijktijdig afgelopen zijn.

Een tweede voorbeeld was een animatiefilm voor reclamedoeleinden van een firma. Eerst een movie storyboard gemaakt o.a. om de klant een idee te kunnen geven hoe het eindresultaat. De muziek is door de inleider zelf gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van samples te koop op een dvd van € 80/90,=. Met de huidige PC's is thuis veel te bereiken. Geschikte programma's zoals Adobe-audit, Q-base en Garage Band zijn ter beschikking.

john schleipenOp You-Tube zijn instructiefilms (ook voor dummy's) te vinden. Opgepast moet worden met Buma-Stemra bij het uploaden van filmpjes op het internet. Zowel beeldrecht als muziekrecht verjaard pas na 50 jaren. Ook kan een uitvoeringsrecht voor recente uitvoeringen betaald moeten worden voor "oudere" muziek.

De voorzitter bedankt de inleider en geeft hem naast de bekende envelop een dvd van de scratch-uitvoering van het requiem van Verdi. Om 22.10 wordt de bijeenkomst gesloten.

J.H.L. Dijkman
Zoeterwoude

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)