Verslag van maandag 3 november 2014: filmanalyse.

De opening, die door wat technische problemen met de beamer om 20 h 08 plaatsvindt, begint met een ad hoc ingelaste ledenvergadering. Voorgesteld wordt het erelidmaatschap van de LVSL te verlenen aan Leo Janson, voor 42 jaar “trouwe dienst”. Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen.

Tijdens de workshopavond, vorige week, zijn “stickies” uitgedeeld met een deels onbruikbare inhoud. Zulke stickies kunnen deze avond ingeleverd worden bij Els. v.d. Dries.

Wie mee wil naar de filmavond, georganiseerd door filmclub Rijnmond, volgende week woensdag, kan zich melden bij André.

Er zijn twee nieuwe leden in de zaal. Zij worden met applaus begroet. Het wordt al weer tijd voor de filmkeuze voor Cinefleur. Aanmelden kan op voorzitter@lvsl.nl. In dit verband vraagt André ook aandacht voor het eclatante succes van Hennie Harteveld tijdens de recente NOVA-manifestatie: 4 eerste prijzen!! Ze staan voor in de zaal uitgestald. Vervolgens krijgt Toon Verhoeven de microfoon en het woord om ons deelgenoot te maken van zijn analyse van vier films.

1. Lente. Een film van Ben Radoux.
In precies één minuut laat deze film ons zowel de vitaliteit als de vergankelijkheid zien van nieuw leven in de lente met als zowel hilarisch als navrant slot de verpakking van lamsvlees. Er was twijfel of de hilariteit wel paste in de de algemene sfeer van de film. Er waren enkele kleine verbeterpunten, maar vooral lof voor deze film.

2. Ze zeggen de allermooiste....
Een film van Wil van Voorst en die allermooiste is de Trollstigen in Noorwegen, een bergweg die met veel haarspeldbochten over een relatief korte afstand een hoogteverschil van 800 meter overbrugt. Dit leidt tot mooie sfeerbeelden en fraaie panorama's, maar ook tot enkele scènes die erg op elkaar lijken. Hoe spectaculair ook, hier geldt het beruchte advies “kill your darlings”. De begeleidende tekst zit goed in elkaar en is informatief. Een mooie en interessante film.

3. Na regen komt zonneschijn.
Een mooi en informatief verslag van Dick Brouwer over een rondreis door delen van Spanje en Portugal. De film begint met beelden van een landkaart, waarop de gevolgde route is ingetekend. Omdat deze hoeveelheid informatie niet te onthouden is, plaatst Dick een kleine afbeelding van of de Spaanse of de Portugese vlag in het filmbeeld. Een leuke vondst. Het belangrijkste advies bij deze film was aan het eind van een pan het laatste beeld even vast te houden en dan met een harde overgang naar een volgende scène te gaan en niet met een overvloeier. Ook liep hier en daar het commentaar vooruit op de bijbehorende beelden.

4. Embajadora Chile.
Een film van Nico Schwering en Patricia Ibáñez Vallejos over (het buitengebeuren bij) het aanbieden van de geloofsbrieven in het paleis Noordeinde, door de nieuwe ambassadeur van Chili. Het gebruik van de Spaanse taal in de titels suggereert dat de doelgroep voor deze film onder het ambassadepersoneel gezocht moet worden en voor hen is deze film zeker interessant.

Herbert de Bruijn

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)