Windows 10 ondersteunt nieuwe videoformaten

REDMOND - De mediaspeler in Windows 10 ondersteunt het videoformaat MKV en de nieuwe codec H265/HEVC. Gabriel Aul van Microsoft heeft dat op Twitter bevestigd, nadat de website Neowin de ondersteuning van MKV-bestanden had ontdekt.

Dat Microsoft H265/HEVC gaat ondersteunen is een belangrijkste boost voor de nieuwe videocodec. Zoals de naam al doet vermoeden is H265/HEVC de opvolger van H264/AVC. Dat formaat wordt meestal gebruikt voor HD-video op sites als Vimeo en YouTube. Ook is het de codec die wordt gebruikt op blu-rayschijfjes. H265/HEVC heeft als voordeel ten opzichte van zijn voorganger dat het videobestanden aanzienlijk beter comprimeert. Dat is vooral van belang bij het gebruik van 4K-video.

De ondersteuning van MKV werd al langer gesuggereerd en zal vooral door filmliefhebbers met gejuich worden ontvangen. MKV is de laatste jaren uitgegroeid tot een standaard voor onlinevideo. Overigens is MKV geen codec, maar een container. In een MKV-bestand kunnen onder meer videocodecs (zoals H264/AVC), audiocodecs (bijvoorbeeld mp3 of AAC) en ondertitels worden opgeslagen.

Redactionele aanvulling op bovenstaand artikel:
De naam van de nieuwe codec is H265/HEVC. De letters HEVC staan voor High Efficiency Video Coding. De container MKV wordt ook wel Matroska genoemd. Windows 10 is op dit moment als Béta versie beschikbaar.

In bovenstaand artikel uit de Telegraaf van 3 november 2014
http://www.telegraaf.nl/digitaal/23280895/__Windows_10_ondersteunt_nieuwe_videoformaten__.html


Meer informatie over HEVC (=High Efficiency Video Coding), zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Video_Coding


En voor meer informatie over MKV (ook wel Matroska), lees:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Matroska


Meer informatie over Windows 10 en download bèta versie:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)