Filmen met je eigen drone

Iemand liet zijn drone – een onbemand en op afstand bestuurbaar vliegtuigje, al voor een paar honderd euro te koop bij Wehkamp of Mediamarkt – over de Efteling vliegen en plaatste het filmpje op Youtube (zie: “Efteling vanuit de lucht”). Iemand anders maakte in januari 2014 een filmpje met een drone van een brandende loods in Nijkerk en ook hij zette het filmpje op Youtube. Maar deze man heeft een proces verbaal aan zijn broek gekregen van de Luchtvaartpolitie en hem zijn vervolgens twee boetes van EUR 300 opgelegd (http://youtu.be/-8IFldndtJs).

Als privepersoon/hobbyist mag je wel een drone laten vliegen en filmen, maar volgens de Regeling modelvliegen mag je een drone niet laten vliegen boven mensenmenigten, niet boven aaneengesloten bebouwing, niet boven wegen, spoorwegen, waterwegen, havens of grote bouwwerken.

Voorts kunnen gemeentelijke of provinciale regels van toepassing zijn. Bovendien is het opletten geblazen, want ook al mag je op bepaalde plaatsen wel filmen met een drone , dan geldt ook hier de gewone privacywetgeving, dus niet in tuinen of boven afgesloten terreinen. Drones met een camera zijn dus een interessante mogelijkheid voor filmers, maar het blijft opletten.

In bijgaande link vindt u een artikel uit NRC “Politie wil drones uit de lucht kunnen halen” en uit de Volkskrant “Filmen met je eigen drone, mag dat?“.

Jan van Zoest
23 oktober 2014

Zie artikelen:
Filmen met je eigen drone, mag dat?” /Leven/De Volkskrant 7 feb 2014
Zie Google: “Politie wil drones uit de lucht kunnen halen”, nrc.nl 7 juli

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)