Verslag Beeldexpressie, 13 okt. 2014

"Wat vinden we van Expressie, verleden keer kwamen we er niet uit; de filmer zoekt een mooi plekje om te lekker filmen, maar zijn gedachten moet zijn, wat wil ik vertellen, is alles in een enkel shot te vangen, bedenk wat erop staat hetgeen is wat je wilt vertellen."

beeldexpressie1Dit waren de inleidende woorden van Henk van de Meeberg op de tweede cursusavond, waarna begonnen werd met het onderling beoordelen van de filmpjes gemaakt in verschillende groepjes. Het huiswerk van de vorige keer was een filmpje te maken, met een spanningsopbouw en een suggestief expressioneel einde.

Henk was tevreden met het resultaat van de 6 filmpjes, maar legde de klemtoon op het nog meer weglaten van beelden, ook ontbraken volgens hem associatieve beelden. De gedachte moet zijn als ik dit shot maak hoef ik het volgende shot niet te maken. Het einde van de meeste films was een bepaalde gezichtsuitdrukking zonder dat de kijker er enige notie van had, waarom?

Er was enige verwarring, omdat men dacht dat dit de bedoeling moest zijn, maar nu, volgens Henk toch een set up, om aan te geven waarom het spannend is. De boodschap van Henk was kortere filmpjes en eventueel sommige scenes wat langer. De tijdsduur van de scenes hoeft niet perse 4 seconden te zijn maar kan intuïtief bepaald worden tussen 1 en 6 seconden. Volgens Henk zouden de films ook met foto’s gemaakt kunnen worden, maar wij zijn filmers die op een andere manier spanning brengen; blij zijn hoeft niet alleen met een gezichtsuitdrukking maar kan ook met een bos bloemen naast je in de auto en door een bepaald camera standpunt van een close up kan ook de juiste doelstelling worden bereikt.

De filmpjes werden becommentarieerd door Henk met de volgende kernbegrippen:

  • Camera standpunten vooral close ups soms laag en soms hoog, elk heeft zijn eigen functie shots en tegenshots
  • (spannende) Muziek moet in evenwicht zijn met de beelden
  • Close ups korter en ruimtelijke beelden langer
  • Beter snijden, meer shots weglaten,
  • acties moeten gevolgd worden door reacties.

beeldexpressie2De filmpjes werden een tweede keer gedraaid zonder muziek, om te kijken of er nog spanning in zat.........Spanning is spanning als de kijker dit voelt. Er was toch redelijk wat commentaar van de cursisten op de filmvisie van Henk, maar hij ging vastberaden door met zijn toch wel enigszins eigen denkbeelden die wel aan de cursisten uitgelegd moesten worden. Volgens hem zijn het voor de filmers toch enorme stappen, waarbij de meeste filmers toch afhaken.

Ook werd de film over de verhuizing van een ouder echtpaar (vertoond op de eerste sessie) nogmaals vertoond en men keek er nu heel anders tegen aan, meer aandacht voor camerabeelden en hierdoor kwam Hans Stautener met de opmerking dat een pan langs de arm van de man nergens eindigde, een foutje dus, hetwelk door Henk werd beaamd, dus goed opgelet Hans (als hij dit leest). Henk toonde een filmpje (inleiding voor een langere film gemaakt in Afrika) en vroeg de cursisten wat ze er van dachten, toch wel moeilijk en niet meteen beantwoord door de cursisten, maar het ging om tegenstelling geluk en ongeluk en integratie van gehandicapten in het dagelijkse leven van een Afrikaanse stam. Kortom een eigen filmische aanpak van Henk, dat hem een unieke status geeft.

Joop Mosterd

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)