Verslag van het Nationale Amateur Speelfilmfestival 2014

Veel filmclubs hebben het maken van een speelfilm hoog in het vaandel staan. Waarschijnlijk omdat alle technieken van het maken van een film erbij aan de orde komen: scenario, spel, camera, licht en geluid. Een uitdaging dus. Daarom zijn er op regionale festivals veel speelfilms.

Die zijn meestal van goede kwaliteit en gaan dan ook door naar het Nationale Amateur Speelfilmfestival dat jaarlijks in Sneek wordt gehouden. Iedere filmamateur zou graag de film, die hij/zij samen met de clubgenoten heeft gemaakt, in de bioscoop zien op zo’n groot scherm van muur tot muur en daarbij in die geriefelijke stoel zitten en perfect geluid horen. Bij zo'n scherm voel je je als kijker opgenomen in de film.

De filmclub Windjammer uit Sneek houdt het jaarlijkse Nationale Amateur Speelfilmfestival in een bioscoop. En met groot succes. Makkelijke stoelen, een 7,5 meter breed scherm, een lichtsterke beamer en uiteraard perfect geluid.

Alle 20 films van filmers uit heel Nederland kwamen uitstekend tot hun recht. Zeer gevarieerde onderwerpen passeerden de revue: maatschappelijke problemen van de oude dag, hilarische ontwikkelingen rondom een mooi tuinbeeld of een herinnering aan gebeurtenissen uit de 2e wereldoorlog. Na afloop maakte een driekoppige jury de winnaars bekend in de categorieën: Cameravoering, Geluidstoepassing, Acteur, Actrice Origineelste Film en Speelfilm. De Beste Speelfilm was de film “Vlamvis” van de groep Skoep. De LVSL heeft deze film gezien toen deze groep op bezoek was in Leiden. Ook de twee films van LVSL-Plus leden, namelijk de films "Baby Blues" en "Animaris Annabellis" van respectievelijk Else van Laere en Gerard de Boer deden het goed op het grote scherm.

De jury betreurde het dat er dit jaar nog geen prijs was voor de "Origineelste Film", maar als die er was geweest, had Baby Blues gewonnen. De jury stelde daarom voor om volgend jaar een aparte prijs toe te kennen voor de origineelste film. Baby Blues is wel 2e geworden bij de publieksprijs. Adrienne Hottinga, de speelster van de rol van Annabelle in de film Animaris Annabellis, was tweede in de categorie beste actrice. Een mooi resultaat. Verdere details staan op de website www.videoclub-windjammer.nl

Omdat de bioscoop ook een projector had om 3D films te vertonen met de bijbehorende brillen kon de film Animaris Annabellis vertoond word en in 3D op een groot scherm. Een echte belevenis! Dan zie hoe 3D toch een dimensie toevoegt aan een film, want 2D is toch maar plat.

Adrienne-Hottinga

Adrienne Hottinga met prijs

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)