Workshops montage, 22 sept. 2014

Steeds meer montageprogramma’s krijgen aandacht van de LVSL. Waren dat in het begin alleen Pinnacle, Cassablanca en Adobe Premiere. Tegenwoordig komen de Apple-programma’s iMovie en Final Cut Pro aan bod en ook Edius en Magix. Cassablanca daarentegen is afgevallen en de oudere versies van Pinnacle houden de stand van de techniek niet meer bij. Dat is jammer omdat je kan zeggen dat er geen “eenvoudige” programma’s meer zijn.

Hoewel tot op zekere hoogte de programma’s eenzelfde manier werken hebben, hebben ze allemaal zo hun sterke punten. Het is lastig om te kiezen maar éénmaal gekozen is het weer lastig om op iets anders over te stappen omdat ze daarvoor toch nog te veel van elkaar afwijken. Een eensluidend advies is dus niet te geven en daarom is het goed dat de LVSL een zo breed mogelijk scala aan programma’s probeert aan te bieden. Voorwaarde is wel dat er voldoende animo moet zijn om met een programma aan de slag te gaan.

Oefenen en van elkaar leren is het motto van de workshops. Door deze gekozen vorm en niet die van cursussen kan elke groep ergens anders mee bezig zijn. Om een indruk te krijgen van alle bezigheden ben ik langs alle workshops gegaan.

Edius
De opkomst is laag maar daar zijn redenen voor en de volgende workshops zullen zeker beter bezocht zijn. Men was er druk bezig met multicam (het monteren van beelden van meerdere camera’s).

Pinnacle
Hier een grote groep mensen die bezig waren met de keuze van het snijden van beelden in de tijdlijn of in het shot en met het plaatsen van overgangen.

Adobe Premiere
Eveneens een grote groep. Hier was men bezig met het programma Encore DVD auditing van Adobe. Het blijkt dat Adobe het branden van DVD’s in Premiere niet ondersteunt omdat zij het achterhaald vindt. Encore (ook van Adobe) kan het wel.

iMovie
Heeft een heel behoorlijke belangstelling. Zij waren op dat moment uitgebreid bezig met het maken van titels.

Magix
Alweer een uitgebreide groep. Zij waren bezig met het plaatsen van muziek en apart geluid onder een film.

Final Cut Pro
Hier een vaste club trouwe aanhangers. Het ging over het exporteren van films naar diverse formaten en “appeltje E” (eitje?).

Arie de Ridder

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)