Van je oude dia's naar een leuke foto-video

Het afgelopen jaar heb ik vele tijd besteed om mijn dia verzameling van de laatste 25 jaar te digitaliseren en om te zetten naar een leuke foto-video met geluid, titels etc. Ik wil mijn ervaring met jullie delen omdat ik weet dat heel veel mensen nog dozen met oude dia's op zolder hebben staan. Ik heb 3 toestellen geprobeerd, mijn leerproces staat hieronder. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Het scannen is bij verre het meeste werk, het maken van een foto-video is dan zo gedaan.

Scannen van dia's heeft 6 opties:

1. Laat het doen, kost je 35 to 50 ct ( kartonnen raampjes ) per dia. Geen reëele optie voor de meesten. Beter: doe het zelf, ik heb 3 apparaten geprobeerd en vergeleken.

2. De goedkoopste is de ION Film2 SD. Kost 40 euro, je scant alles vanuit een stapel dia's razendsnel met een druk op de knop naar een SD kaart, die je later op je PC inleest. Helaas is de kwaliteit gewoon slecht: de scans zijn veel te donker, erg blauwachtig en niet kleurecht, waarschijnlijk door te weinig backlight in de ION. Je hebt in eerste instantie dus geen PC nodig. Ik ben daar mee gestopt. Je moet hierbij zeker corrigeren in Photoshop, en zelfs dan is het eindresultaat niet fraai. Elke dia is rond 0,9 MB groot, met 2400 bij 1600 pixels. In een uur scan ik zo 100 dia's, druk op een knop en klaar, wel heel snel dus. Conclusie van de Consumentebond in 2012 over dit toestel: ongeschikt voor kleurendia's, wel voor negatieven. Te rood, soms te groen.

3. De wat betere optie: ION FILM 2SD PLUS. Je gebruikt een schuif, dat gaat wat langzamer maar toch nog heel snel. Bij echt goede dia's aanvaardbaar, maar veel moet je toch nog corrigeren op kleur met Photoshop. Zelfs dan is het resultaat vaak mager: te rood en soms te blauw. Heel dikke dia's passen niet in dit toestel door de schuif. Een tip: maak regelmatig je scantoestel inwendig schoon met het bijgeleverd wattenstokje, anders verknal je al je dia scans met vuil en kun je weer opnieuw beginnen. Dit toestel koppel je met een USB kabel aan je PC. Voor niet te waardevolle dia's best een optie, maar je moet wel later corrigeren in Photoshop. Reken op rond 120 euro. Een scan is dan rond 2 MB groot. Dit geeft 4400 bij 3000 pixels.

4. De beste manier: gebruik een flatbad scanner die dia's (of ook negatieven) aankan. Ik gebruikte een EPSON Perfection V300 Photo. Gaat wel een heel stuk trager, zie onder, maar de kwaliteit is werkelijk prima. Je hoeft dan niet of nauwelijks meer te corrigeren in Photoshop. Ook de belichting en kleuren komen er prima uit omdat elke dia apart wordt belicht. Je scant 4 dia's, maar wel stuk voor stuk achter elkaar. Een scan is rond 1,2 MB; dit geeft 1800 bij 1200 pixels. Reken op krap 200 euro voor een Epson Perfection, of duurder.

5. Nog een optie: huur zon toestel, bv bij Didero in Weesp, zie hun website: kost je 45 euro voor 3 dagen, 85 voor een week. Maar met heel grote aantallen redt je het mi niet in 3 dagen.

6. Als je sommigen gelooft, kun je ook je dia's op een mooi scherm projecteren, en dan vanuit een vaste opstelling met je camera een foto nemen. Heb ik ook geprobeerd, maar het resultaat valt ook tegen mbt kleuren.

Vergelijking snelheid scannen:

  EPSON IONPLUS ION
Scans per uur  50 100-130 150
MB per scan 1,3 2,0 0,9
Kwaliteit goed redelijk-matig slecht
Nabewerken nodig Nee Meestal Altijd

Opmerking: je scant alles uiteraard in horizontale positie. Na het scannen van vertikale dia's, als je ze dan roteert in Windows Verkenner, verlies je MB: je gaat van 1,3 naar 0,4 MB per scan! De pixels blijven gelijk. Ik gebruik daarom Photoshop om te roteren naar vertikale scans, je behoudt dan wel de MB grootte.

Het maken van een foto-video

Na het scannen is dit het snelste en makkelijkste werk, en verreweg het leukste.

Omdat je dia's altijd 24*36 mm zijn (ratio 2:3) gebruik ik in Pinnacle Studio de settings bij Film Maken van MPEG-2. Binnen MPEG-2 kies ik dan DVD compatibel, 720 bij 576 pixels en 6000 kbit/sec. Geeft een prima resultaat op je TV. Je zou ook kunnen kiezen voor MPEG-2, HD720p, (1280bij 720 pixels) en Aangepast op bv. 6000 kbit/s. Die file is dan wel bijna twee keer groter dan de DVD compatibel, maar op TV zie ik zelf geen beter beeld ontstaan.

Als je echter MP-4 formaat kiest, dan creeer je Breedbeeld 16:9 en krijg je bij vertoning op je TV een wat breed uitgerekt, soms onnatuurlijk breedbeeld. Niet mijn smaak. Veel succes!


Wil van Voorst
22 november 2015

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)