Kennismaken met de Sony FS5

Het verschil tussen consumentencamera’s en professionele filmcamera’s wordt steeds kleiner. Niet alleen in kwaliteit maar ook in prijs. Dit begon met de mogelijkheid van DSLR fotocamera’s die ook in staat waren om in HD kwaliteit te filmen. Hierna kwamen de tussenvormen zoals o.a. Black Magic en Canon C300, camera’s die er niet echt uitzagen als een filmcamera maar ook niet als een fotocamera. Het waren meer kastjes (men sprak soms van een broodtrommel) met allerlei knoppen en je kon er een lens op schroeven.

canon blackmagic

Vorig jaar introduceerde Sony de PXW FS7 en dat was weer een stap verder in de hele ontwikkeling met als belangrijkste aspect: de prijs. Hij kost € 8500,00 incl. btw (zonder lens). Voor ons filmamateurs is dat niet echt interessant, maar de professionele filmer was voor een soortgelijke camera minimaal het dubbele kwijt.

Dit jaar kwam Sony met een vervolg: PXW-FS5. Deze camera is technisch en ergonomisch op vele punten een verbetering van de FS7 (niet op alle punten, verschil moet er zijn!) en gaat straks € 6500,00 kosten (€ 7150,00 met een kit lens van 18-105 mm).

sony fs5

Op donderdag 22 oktober 2015 organiseerde VOCAS in Hilversum een kennismakingsdag met de Sony PXW-FS5. In Europa zijn op dit moment nog maar drie van deze camera’s aanwezig en eentje daarvan was dus te bewonderen in Hilversum. De seminar werd gegeven door Alister Chapman, een freelance filmer uit Engeland die voornamelijk natuurfilms maakt. Hij staat bekend als ‘stormchaser’ en heeft ook hele mooie opnamen van het noorderlicht (zie ook zijn websites: http://www.alisterchapman.com en http://www.xdcam-user.com).

Het bijzondere van de FS5 is dat het een flexibele camera is. Zo kun je de viewfinder op verschillende posities bevestigen en ook de handgreep, die draaibaar is, kun je demonteren en bijvoorbeeld op een schouderstatief monteren. Als je de handgreep en de beugel eraf haalt weegt de camera slechts 800 gram en dat maakt hem ideaal voor ‘run and gun’ (snel uit de hand filmen) of gebruik te maken van een drone of gimbel systeem.

toon met sony f5De FS5 filmt in HD en 4K en heeft veel handige foefjes. Zo kun je op 2 geheugenkaarten tegelijk opnemen (afhankelijk van elkaar), daarom zit er een tweede startknop boven op de camera. Dus je zou een continu opname kunnen maken op één kaartje en ondertussen wat losse shots op de andere kaart. De FS5 kan slowmotion filmen in 240 fps (en 960 in lagere resolutie) echter alleen in HD. De camera heeft een ‘memory recording’ van 8 seconden wat betekend dat je 8 seconden voor het indrukken van de startknop kunt opnemen. Heel handig als je bijvoorbeeld een doelpunt bij het voetbal niet wil missen, of een blikseminslag en je wil niet continue opnemen.

Dé perfecte camera bestaat (nog) niet, dat hangt uiteraard ook af van je eisen en de toepassingen, maar de FS5 heeft wel heel veel mogelijkheden, fantastische opname kwaliteit en een hele concurrende prijs. Met toekomstige firmware updates zullen in de later nog meer mogelijkheden toegevoegd kunnen worden. En als deze ontwikkelingen zich doorzetten is het slechts een kwestie van tijd voordat deze camera’s ook voor onze beurs beschikbaar worden.

Een live-stream van deze demonstratie is te zien op de website van VOCAS: http://www.vocas.nl

Meer informatie staat ook op de website van Sony: http://pro.sony.com

Toon Verhoeven

 
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)